1,5 meter tot nu toe: uitkomsten uit online leden meetings

nieuw_coronavirus_in_china

HorecaBrains Nieuws

1,5 meter tot nu toe

9-06-2020

Inmiddels zijn we weer een aantal online meetings verder en hebben we onderstaand wat punten opgesomd.
We adviseren jullie vooral met elkaar in contact te blijven via Facebook en online meetings om zo het maximale uit jouw regio te halen.

Conclusie tot nu toe is dat de 1,5 meter samenleving op korte termijn voor de horeca nog redelijk te doen is, mits het mooi weer is en je een groot terras hebt, maar op ''mid'' langer termijn totaal geen optie. Tevens zet de 30 personen regel binnen voor de meeste zaken totaal geen zoden aan de dijk en is 1,5 meter niet te handhaven.

Aangezien de corona cijfers de hele goede kant op gaan, meerdere branches op hun manier een verruiming in stellen,
pleiten wij ook voor vervroegde versoepeling van de horeca, te zeggen:

- 15 juni toegang voor 100 personen met in achtneming van smart distancing**
- 1 juli volledige heropening met in achtneming van smart distancing**
- 1 september terug naar het normaal *

* mits de cijfers het uitwijzen en er geen uitbraken zijn van corona
** Smart distancing = houd afstand waar mogelijk 

Er zijn concrete initiatieven van ondernemers om de 1,5 meter samenleving van tafel te krijgen,  1 daarvan brengen we jullie via onderstaande nieuwsbrief op de hoogte.

Club & discotheken overleg
Zoals in eerdere meetings en mailings vermeld hebben we gewerkt aan een natte horeca protocol. Gisteren zijn we tezamen met KHN en een groep clubondernemers uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht in overleg  gegaan om 1 club/disco protocol te maken en deze aan te bieden in Den Haag. We zijn hier tot concrete afspraken gekomen. KHN gaat dit vertalen naar 1 document , waarbij we gezamelijk gaan aandringen in Den Haag op vervroegde opening voor de Club & Discotheken scene. 
Zodra hier meer informatie over is, melden we ons.

Punten uit online meetings
We hebben inmiddels meerdere leuke en interessante online meetings achter de rug. Onderstaand tref je een paar bullets uit deze bijeenkomsten:

Bullets na 1ste week heropening
Triage
Er wordt op vele verschillende manieren triage gehouden of zelfs niet, lokaal gezag en gastheerschap is hier een belangrijke factor. Probeer het zo gastvrij mogelijk te houden. Na een aantal dagen zijn gasten er ook wel klaar mee.
Overtredingen
Een enkele zaak heeft een bekeuring gehad evenals de gasten, een aantal een waarschuwing en op vele plekken is nog geen toezichthouder gesignaleerd.
Muziek op terras
Ook hier verschilt het per regio of je wel of geen muziek mag hebben, mag het bij jou niet, wijs dan naar andere regio's waar het wel mag.
1,5 meter 
Gaat over het algemeen goed, wanneer er meer drank in de man/vrouw is wordt dit lastig te handhaven. Verantwoording van gast/social distancing? Heel veel verschil qua interpretatie binnen horeca onderling. De 1 houdt zich er super goed aan ,de ander helemaal niet. Je moet voor jezelf de juiste weg hierin vinden. Ondernemers willen geen politie agent spelen en zijn hier ook niet voor opgeleid.
30 gasten per zaal/onderneming
Sommige gemeentes gedogen 30 pax per zaal ipv onderneming mits je een gescheiden ingang en toiletten hebt.
Bij 1 regio is het opgenomen in het veiligheidsprotocol. De 30 gasten bieden binnen geen perspectief, dit moet zo snel mogelijk verruimd worden.
Omzet
Gemiddeld gezien wordt er 40% van de normale omzet behaald. Voornamelijk door een combinatie met bezorgen en andere activiteiten. Omzet partijen zijn nihil en ook de rest van het jaar zijn er nog weinig aanvragen voor nieuwe partijen.

Bullets vlak voor de heropening
Precariorechten
Meerdere gemeentes in Nederland schelden voorlopig de precariorechten kwijt. Doet jouw gemeente dit nog niet, trek dan bij ze aan de bel.
Pacht, Erfpacht, huur of Canon
Gebruik je een grond of pand dat van de gemeente is, ook hier zijn meerdere gemeentes coulant en schelden dit voor deze periode kwijt. Trek aan de bel als dit bij jou niet het geval is.
Gemeentes willen meefinancieren in coronaproof oplossingen
Er zijn gemeentes die willen meedenken in het financieren van coronaproof oplossingen.
Kosteloos uitbreiding terras in gemeente
Terrassenbeleid heeft een enorme willekeur in Nederland. Er zijn gemeente die kosteloos een tijdelijke uitbreiding van het terras toestaan, gebruik dit naar je eigen gemeente.
Verschillende ingang/huisnummers 
Heb jij verschillende huisnummers en 2 ingangen dan moet het mogelijk zijn om per 1 juni 2x30 pax te ontvangen, in verschillende gemeentes is dit al goedgekeurd.
Registreren aan deur is reservering
Er dient straks gereserveerd te worden, oplossing is ook om gasten aan een balie te laten registreren als reservering.
Natte horeca Protocol
Tezamen met Nightbrains werken we aan een apart ''Natte Horeca Protocol'' , mocht je deze willen inzien en je mening over willen geven mail dan naar info@horecabrains.nl.
Artiestenbureaus
Niet iedere artiestenbureau werkt mee aan volledige kwijtschelding van gage bij annulering. Hier heb je wel recht op. Mail naar info@horecabrains.nl wanneer dit bij jou het geval is.
Opstelling Tafels (4tje)
Bert Jan Hoekjen van Bistro de Oale ste heeft een inventieve manier voor een 4tje met 1,5 meter (zie foto) Dank voor het delen Bert Jan!

Contactformulier

Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan HorecaBrains. U krijgt dan zo spoedig mogelijk een reactie op uw aanvraag/opmerking.